1 czerwca w naszej Szkole był poświęcony obchodom Dnia Dziecka,ale i tematyce zdrowego odżywiania. Celem obchodów tegodnia było kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci, integracja szkolnej społeczności, uświadomienie uczniom jak ważne jest zdrowe odżywianie i zachęcenie ich do samodzielnego przygotowywania i ekologicznego podejścia do codziennych posiłków.
W tym dniu odbyły się warsztaty dla uczniów przeprowadzone przez wychowawców, które dotyczyły zdrowego odżywiania dzieci i roli rodziców w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.
Jako szkoła promująca zdrowie, kładziemy duży nacisk na zdrowe odżywianie. Dzieci dowiedziały się, które produkty spożywane przez nie szkodzą zdrowiu.
W akcję włączyły się wszystkie klasy 0-VI. Uczniowie w klasach przygotowywali sałatki, kanapki, koktajle i różnorodne potrawy z owoców i warzyw. Bardzo aktywnie włączyli się w akcję i przygotowali własnoręcznie doskonałe przysmaki. O tym, jak są dobre, mogli się przekonać podczas degustacji. W klasach znajdowały się stanowiska pokazowe, na których prezentowali swoje potrawy ,a wszyscy chętni mogli spróbować zdrowych tortilii, kanapek,szaszłyków owocowych, warzywnych i owocowych sałatek, soków i koktajli, które wcześniej sami z wychowawcami i rodzicami przygotowali ze świeżych warzyw i owoców. Tego dnia w naszej Szkole było nie tylko kolorowo, ale też witaminowo, zdrowo i po prostu odlotowo. Dzień Dziecka pod hasłem Smacznie,Zdrowe,Kolorowo- został niezwykle ciepło przyjęty w naszej szkole i cieszył się ogromną popularnością, nie tylko wśród uczniów zaangażowanych w tą akcję, ale również wśród nauczycieli, rodziców oraz personelu szkoły.
https://ketrzyn.warmia.mazury.pl/edukacja/sp-kruszewiec/2609-smacznie-zdrowo-kolorowo-w-szkole-w-kruszewcu#sigFreeId9bd230959b