Tradycyjna technologia, ręczny proces wyrobu. Począwszy od przygotowania modeli i form, poprzez odlewanie pojedynczych sztuk, ich wypalanie, a także precyzyjne i mozolne zdobienie przed szkliwieniem, wszystko odbywa się wyłącznie ręcznie, tak jak przed wiekami. Właśnie z tego powodu każdy wyrób jest unikalny i niepowtarzalny. Widać na nim pojedyncze pociągnięcia pędzla, ukazujące kunszt zdobiących je rzemieślników Manufaktury. Manufaktura  ceramiczna w Nakomiadach powstała na początku XVIII wieku  na potrzeby rozbudowy Pałacu w Nakomiadach. Zaczęło się do wyrobu i wypalania cegły… Dzisiaj wykonuje repliki wielu modeli portali i pieców, płyty ścienne, kafelki i wiele innych ceramicznych dzieł sztuki.

Szczególnie rozkochałem się w replikach historycznych pieców kaflowych. Porwały mnie charakterystyczne, ręcznie malowane motywy wzorowane na holenderskich fajansach i płytkach okładzinowych, modne na początku XVIII wieku, gdy powstawała tutejsza manufaktura ceramiczna na potrzeby rozbudowy Pałacu w Nakomiadach. Tradycyjne umiejętności i wiedza mistrzów Manufaktury dają gwarancję wysokiej jakości, zarazem oddając ducha oryginału. Czerpię z oceanu historycznych form i rozwiązań zdobniczych, dopasowuję je do nowoczesnych lub klasycznych wnętrz, za każdym razem dbam o utrzymanie właściwych proporcji i zachowanie cech, na jakich zależy przyszłemu właścicielowi pieca.

Piotr Ciszek

ODWIEDŹ STRONĘ

      „Bartnik Mazurski” to prowadzone przez nas rodzinne gospodarstwo pasieczne oraz marka, pod którą sprzedajemy nasze miody. Pierwsze pasieki powstały tu w 1957 roku i były zakładane przez naszego ojca i teścia – pszczelarza z zawodu i zamiłowania, który swojej pasji – wytwarzaniu wyjątkowych miodów – poświęcił całe swoje życie.

My kontynuujemy jego dzieło, podtrzymując ginący i powoli zapominany zawód bartnika. Bo bartnik to nie producent miodu. To człowiek żyjący w symbiozie z naturą, który wykorzystuje znajomość jej praw i zasad, aby – nie szkodząc jej i nie niszcząc – pozyskiwać „płynne złoto”.

Nasze pasieki znajdują się na terenach Zielonych Płuc Polski oraz obszaru ‚NATURA 2000′. Tutejsza nieskażona przyroda oraz bogactwo naturalnie występujących kwiatów, drzew i ziół sprawia, że nasze miody mają unikalny smak i aromat.

Na rynku spotkać można wiele marek i rodzajów miodów. Sięgajmy jednak po te sprawdzone, z wiarygodnych źródeł i z wieloletnią tradycją.

 

ODWIEDŹ STRONE BARTNIKA MAZURSKIEGO

 

zobacz też: Firma z Gnatowa najlepsza w Polsce! „Bartnik Mazurski” pokonał ponad 300 konkurentów!

 

Agnieszka i Robert Pucerowie