21 lutego uczniowie klasy II Szkoły Podstawowej w Kruszewcu uczestniczyli w wycieczce edukacyjnej w „Tesco” w Kętrzynie w ramach programu „ Od uprawy do potrawy”. Dzięki uczestnictwie w programie drugoklasiści zdobędą wiedzę o pochodzeniu produktów, która sprawi by na co dzień wybierać produkty pełnowartościowe. Poza tym nauczą się prawidłowego czytania etykiet, zdobędą wiedzę o przechowywaniu żywności i jej poszanowaniu, o roli wody dla organizmu. Program opiera się o „Ekspedycje”, w którym każdy podejmuje decyzje o swoim odżywianiu przez wrzucanie do koszyka określonych produktów. Podczas oprowadzania uczniów, panie: Edyta i Marta zaprezentowały najmłodszym różnorodność artykułów i smaków oraz pokazały, że zdrowe odżywianie nie jest trudne.

Zachęcały i zainspirowały do odkrywania ciekawych historii kryjących się za każdą etykietą. Uczniowie, na początku ekspedycji, podczas „ burzy mózgów” wybrali nazwę swojej drużyny: „Złote frytki”. Następnie mogli spróbować wielu produktów, poznać nowe smaki i odkryć ich rozmaitość. P. Edyta przypomniała informacje o piramidzie żywieniowej i jej składzie. A wszystko to odbyło się w sposób, który dzieci lubią najbardziej – poprzez zabawę: wyszukiwanie, smakowanie, zbieranie, odszukiwanie, zgadywanie. Na zakończenie wycieczki, na „Złote frytki” czekała miła niespodzianka w postaci degustacji zdrowej żywności oraz pakiet materiałów do eksperymentowania na zajęciach w szkole. Dzieciom bardzo podobała się wyprawa. W imieniu uczniów bardzo dziękuję p. Edycie i Marcie za ciekawą lekcję oraz rodzicom: p. M. Jurkiewicz, J. Piwowarskiej i U. Sadlak za opiekę nad dziećmi podczas naszej ekspedycji. Przed nami kolejne punkty programu do zrealizowania…, by finalnie powiedzieć- wiem, co jem i kupuję…