Nasza wycieczka odbyła się 8 października 2018r. Uczniowie klasy 2b Szkoły Podstawowej w Kruszewcu, wzięli udział w ekspedycji naukowej w Tesco w Kętrzynie. W ramach programu edukacyjnego „Od uprawy do potrawy” mięli okazję pogłębić wiedzę o pochodzeniu produktów i ich sezonowości (w przypadku warzyw i owoców), a co za tym idzie różnicowaniu diety w zależności od pór roku i bazowaniu na regionalnych produktach. Mieli okazję poznać nowe smaki i odkryć ich różnorodność. Będzie to inspiracją, by na co dzień wybierać warzywa i owoce pełnowartościowe (w miejsce produktów przetworzonych).
Dowiedzieli się jak ważną rolę odgrywa woda w nawodnieniu organizmu. Uczyli się czytać etykiety, jak odkodować symbole występujące na jajkach a także określić, które jest najlepsze. Zdobyli również wiedzę o przechowywaniu produktów. Podsumowaniem ekspedycji było wspólne ułożenie piramidy żywieniowej i zdrowy poczęstunek. Dzieci same przygotowały sobie smakowity jogurt naturalny z kawałkami owoców, orzechów i nasion. To wszystko odbyło sie w formie gry terenowej. Przeżyliśmy niesamowitą przygodę i pozostały nam niezapomniane wrażenia.
Wycieczkę prowadził Społecznik - Edyta Mikowska
Razem z dziećmi udział w ekspedycji wzięły: Anna Sadłowska i Jolanta Urbaniak
https://ketrzyn.warmia.mazury.pl/edukacja/sp-kruszewiec/3470-relacja-z-ekspedycji-smakow#sigFreeIdf3f59fb349