31 października uczniowie klasy II i III Szkoły Podstawowej w Nakomiadach wybrali się do piekarni. Dzięki uprzejmości właściciela piekarni, pana Jana Nowaka dzieci mogły poznać pracę piekarza i cały proces technologiczny produkcji pieczywa.
Po piekarni oprowadzał uczniów sam właściciel, który z niezwykłą cierpliwością i dokładnością opowiadał o pracy zakładu. Uczniowie zobaczyli ogromne maszyny i urządzenia, których przeznaczenie dokładnie opisywał przewodnik. Mieli również szczęście, bo mogli od początku do końca obserwować proces powstawania chleba. Okazało się, że to dość skomplikowana czynność, pełna trudnej terminologii, np. dzieża, garownia, proces fermentacyjny, kęsy.
Podczas zwiedzania dzieci zaznajomiły się z różnymi rodzajami pieczywa. Właściciel piekarni stara się, by oferta była urozmaicona i zdrowa, dlatego uczniowie mogli zobaczyć wypieki pszenne, żytnie, mieszane oraz z chleby z dodatkiem ziaren i nasion.
Na terenie zakładu znajduje się również pracownia cukiernicza. Dzieci zobaczyły tam różne urządzenia do wyrobu ciast. Widziały, jak wyrabia się słodką masę do ciasteczek, a największe klasowe łakomczuchy miały okazję spróbować pysznego kremu. Tu czekała również na dzieci miła niespodzianka. Był to słodki poczęstunek - pyszne, świeże ptysie.
Okazało się, że piekarnia to nie tylko hala produkcyjna, ale również magazyny i biuro. Ważne zadanie mają również kierowcy, którzy w odpowiednim czasie muszą rozwieźć produkty do sklepów, tak by każdy mógł już od samego rana zjeść świeże pieczywo.
Na zakończenie gospodarz klasy III Damian Pawłowski wręczył Panu Janowi laurkę z podziękowaniami za okazaną gościnność i bardzo miłą atmosferę. Tę wycieczkę uczniowie naszej szkoły zaliczają do udanych i niezwykle ciekawych. Opiekunami wycieczki były: pani dyrektor Olga Wanago oraz wychowawczyni klasy II i III pani Katarzyna Łopacka.
https://ketrzyn.warmia.mazury.pl/edukacja/sp-nakomiady/2832-uczniowie-z-nakomiad-w-piekarni-mistrza-jana#sigFreeIdfb226da21e