W dniach 13-14 maja 2016 roku odbyła się V edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Smaki wsi”. Tegoroczna edycja odbywała się pod hasłem: „Zapomniane potrawy regionalne”. Patronat nad imprezą objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek WojewództwaWarmińsko-Mazurskiego, TVP3 Olsztyn i Wojewoda Warmińsko – Mazurski.
W obecnej edycji wzięło udział 25 drużyn z całej Polski. Młodzież przygotowała potrawy , charakterystyczne dla regionu, z którego przyjechali. Dla przykładu drużyna z Nowego Targu przygotowała caklę w miodzie z hałuskami, z Kowala pirzok z kapustą na occie, z Gołotczyzny pieróg klepiskowy. Każda potrawa była pięknie podana, a prezentujący ją uczestnicy mieli na sobie stroje regionalne.
I miejsce i złotą patelnię zdobyła drużyna z ZSCKR w Starym Brześciu za potrawę- „Owijoki starobrzeskie”- czyli gotowane w wywarze warzywnym kacze łapki z żołądkiem i wątróbką owinięte jelitem z kaczki.
II miejsce i srebrną patelnię zdobyła drużyna z ZSCKR w Nowosielcach za potrawę –„Parzybroda”- czyli duszone, a następnie tłuczone razem kapusta i ziemniaki ze smażoną cebulką, podane z pieczoną karkówką i sałatką z kiszonego ogórkai cebuli.
III miejsce i brązową patelnię zdobyła drużyna z ZSCKR w Nowym Targu za potrawę-„ Policzki wołowe podane z korpielem w kompozycji młodej marchewki i chipsem z siemienia lnianego”- czyli duszone w winie policzki wołowe z pieczoną brukwią i marchwią oraz chipsem z siemienia lnianego.
Obok statuetek patelni zwycięzcy otrzymali dyplomy oraz wiele nagród rzeczowych. Pozostali uczestnicy zostali nagrodzeni dyplomami za udział w konkursie, a także nagrodami rzeczowymi.
Konkurs nie odbył by się bez sponsorów. To dzięki nim uczestnicy otrzymali te wspaniałe nagrody.
Podziękowania należą się:
Panu Dariuszowi Wasieli Dyrektorowi Agencji Rynku Rolnego
Panu Jarosławowi Sarnowskiemu Dyrektorowi DepartamentuRozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa
Panu Arturowi Chojeckiemu Wojewodzie Warmińsko – Mazurskiemu
Panu Gustawowi Markowi Brzezinowi Marszałkowi Województwa Warmińsko-Mazurskiego
Panu Zygmuntowi Kiersz Dyrektorowi W- M Ośrodka Doradztwa Rolniczego
Panu Leszkowi Potorskiemu Dyrektorowi Warmińsko- Mazurskiego Oddziału Regionalnego ARiMR
Panu Janowi Heichel Prezesowi Zarządu Warmińsko- Mazurskiej Izby Rolniczej
Panu Ryszardowi Henrykowi Niedziółce Staroście Powiatu Kętrzyńskiego
Panu Krzysztofowi Hećmanowi Burmistrzowi Miasta Kętrzyn
Panu Pawłowi Bobrowskiemu Wójtowi Gminy Kętrzyn
Panu Szczepanowi Szumowskiemu Prezesowi Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiejw Giżycku
Panu Markowi Dominowi Prezesowi Zakładów Mięsnych WARMIAw Biskupcu
Panu Marcinowi Piwowarczykowi Dyrektorowi Zakładu Produkcji Mleczarskiej MLEKPOL w Mrągowie
Panu Waldemarowi Pokojskiemu Prezesowi Spółdzielni Pracy
Produkcyjno- Handlowej MAJONEZY w Kętrzynie.
Jak zwykle zmaganiom konkursowym towarzyszyły spotkania integracyjne. Uczestnicy zostali zaproszeni do Giżycka, na rejs statkiem, a także odwiedzili Świętą Lipkę gdzie zwiedzili kościół i wysłuchali koncertu organowego.
Konkurs przebiegał w przyjemnej atmosferze, a uczestnicy obiecali, że na pewno przyjadą na następną edycję.
Serdecznie zapraszamy.
https://ketrzyn.warmia.mazury.pl/turystyka/1987-v-ogolnopolski-konkurs-kulinarny-smaki-wsi#sigFreeIdcc1120656f